Vinstchansen på Triss

Trisslotterna följer en förutbestämd vinstplan. De olika vinstchanserna är alltså bestämda i förväg, med ett visst antal vinster på respektive vinstbelopp. För varje två miljoner lotter som trycks upp betalas sammanlagt 24 500 000 kronor ut i vinst till spelarna. Tittar man på baksidan på vinstlotten  ser man hur totalsumman fördelas ut på lotterna. Ungefär var femte lott är en vinstlott och man kan som högst vinna en miljon direkt på skrapet.

Den vanligaste vinsten är på 60 kronor. Ungefär var tionde lott ger en vinst på 60 kronor. Därefter följer, i turordning, 30 kronor, 90 kronor och 120 kronor. Det finns alltid en lott med en vinst på en miljon kronor. Det gäller bara att hitta den!

Det fina med Trisslotten är dock att det finns ett antal extra chanser till höga vinster. För det första ska man ju alltid skrapa multiplikatorfältet längst ner på lotten. Multiplikatorn går mellan 1 och 10 gånger vinsten. En vinst på huvudskrapet på 10 000 kan alltså bli hela 100 000 med lite tur.

De andra två extra vinstchanserna som finns på varje lott är månadsklöver samt TV-triss. Dessa vinstchanser ger ofta miljonvinster. Har du spelat Triss förut har du säkert lagt märke till att vissa av de framskrapade fälten har symboler förutom en summa i kronor. Symbolerna är klöversymboler respektive TV-symboler och det är dessa man ska hålla utkik efter. Skrapar man fram tre klöversymboler vinner man det belopp man skrapat fram. Men man vinner också en månatlig utbetalning på mellan 10 000 kronor och 100 000 kronor under en längre period – mellan 10 och 25 år. Skulle man välja att ta ett engångsbelopp får man i stället en halv miljon kronor direkt i handen. Det senare rekommenderas inte om du skulle ha turen att vinna på månadsklöver. I genomsnitt vinner man nämligen 2,5 miljoner kronor på månadsklöver. Den högsta möjliga vinsten är 30 miljoner kronor. Ofta sker dragningen för månadsklöver i direktsänd TV. TV4 på lördagar brukar vara arenan för dragningen. Det brukar vara nervöst värre för de som skrapar!

När det gäller TV-Triss handlar det om att skrapa fram tre lika TV-symboler på huvudskrapet. Precis som för månadsklöver vinner man det framskrapade beloppet, men man vinner också en summa mellan 100 000 kronor och 30 miljoner kronor. Har du tittat på Nyhetsmorgon i TV4 och sett någon skrapa en jättestor lott så är det en lycklig TV-Trissvinnare du ser i studion. Den genomsnittliga vinsten i TV-Triss är lägre än för månadsklöver. Den genomsnittliga engångssumman som betalas ut är på 250 000 kronor.

För de speciella Trisslotterna, bland andra Dubbeltriss och Jultriss, kan vinsterna skilja sig något från den traditionella Trisslotten.

Om man vinner på en Trisslott behöver man, precis som för Svenska Spels andra spelformer, inte skatta för vinsten. Trisslotten räknas nämligen som ett lotteri. Skulle man vinna en viss summa i månaden under en längre tid, till exempel 15 000 kronor i månaden i 20 år kan eventuellt andra regler gälla. Skulle du vinna en sådan vinst, ta kontakt med Skatteverket!